Röster om AI-klivet

Vi ställde tre snabba frågor till några av de som anmält sig till AI-klivets olika team. Läs om varför de anmält sig och vilka förväntningar de har på sina team.

AI-klivet är en tjänst i form av ett forum för kunskapsdelning, omvärldsspaning och inspiration, framtagen av AI Arena för att sprida kunskap om möjligheterna med, och främja användandet av AI inom sektorn. Läs mer om AI-klivet.

Emma Kjernald, Sektorchef samhällsbyggnad, Lerums kommun, deltar i Team Beslutsfattare

Varför har du anmält dig till AI-klivet?
— För att få en ökad kunskap om AI och hur vi kan använda det i en kommunal verksamhet.

Vilka förväntningar har du på att delta i Team Beslutsfattare?
— Jag ser fram emot att engagera mig i Team Beslutsfattare med förhoppningen om att etablera nya kontakter med andra som står inför liknande utmaningar och beslutsprocesser. Genom att dela erfarenheter och perspektiv hoppas jag att vi tillsammans kan utforska olika strategier och lösningar. Detta är en unik möjlighet att inte bara få nya insikter utan även att bidra med mina egna kunskaper och erfarenheter.

Vad är du nyfiken på att utforska om hur AI kan användas i ditt jobb?
— Jag är intresserad av att utforska potentialen i att använda AI för att effektivisera arbetsprocesserna inom kommunens olika uppdrag. Specifikt, hur kan artificiell intelligens integreras som en assistent i utförandet av administrativa uppgifter? Kan AI agera som en kollega som hanterar rutinmässiga och tidskrävande aktiviteter? Jag ser fram emot att förstå vilka konkreta lösningar AI-teknologi kan erbjuda och hur det kan transformera det traditionella arbetet.

Rikard Silverfur, chef Utveckling & Hållbarhet på Fastighetsägarna, deltar i Team Fastighet

Varför har du anmält dig till AI-klivet?
— Det korta svaret är att jag vill lära mig mer om AI och hur det kommer att påverka sektorn på flera områden.

Vilka förväntningar har du på att delta i Team Fastighet?
— Jag ser fram emot att få utforska området tillsammans med andra och diskutera AI. Det är en bra kombination av både kunskapsinhämtning och utbyte av erfarenheter, tankar och till och med farhågor kring AI.

Vad är du nyfiken på att utforska om hur AI kan användas i ditt jobb?
— Det är lite av det jag hoppas skaffa en inblick i genom att delta i AI-klivet. Jag tror inte vi ännu kan ana vad AI kan bidra med. En sak jag hoppas på är att AI kan hjälpa till att identifiera det som kallas ”best practice” inom flera olika områden. Sektorn bör då snabbare och mer träffsäkert, med hjälp av AI, utveckla best practice och därmed effektivisera fastighetsägandet. AI kan också hjälpa oss innovera och utveckla fastighetsägandet.

Marcel Moritz, Hållbarhetsstrateg, Huddinge kommun, deltar i Team Samhällsutveckling

Hej Marcel, varför har du valt att delta i AI-klivet?
— Jag har tagit beslutet att delta i AI-klivet utifrån en djup övertygelse om att användningen av AI kan förstärka Huddinges arbete inom samhällsplanering och områdesutveckling, särskilt när det gäller att skapa hållbara och inkluderande miljöer för barn och unga. Tidigare har Huddinge fokuserat på att använda Huddingeanalysen och datavisualiseringar för att fatta faktabaserade beslut inom samhällsplaneringen. Vår senaste framgångsrika arbetsmodell för datadriven områdesutveckling har fokuserat på förebyggande arbete för barn och unga. Här vill vi utforska hur AI kan förbättra vår förmåga att förstå komplexa orsakssamband och identifiera vilka insatser som ger störst nytta för barn och unga i preventionsarbetet.

Vilka förväntningar har du på att delta i Team Samhällsutveckling?
— Jag ser fram emot att delta i Team Samhällsutveckling för att inte bara diskutera och utforska de senaste möjligheterna inom användningen av AI inom samhällsplanering och områdesutveckling, utan också för att bidra med våra erfarenheter och insikter från Huddinge. Genom att samarbeta med andra engagerade individer inom Team Samhällsutveckling hoppas jag kunna få en djupare förståelse för hur vi kan optimera och skala upp användningen av AI. Vi hoppas också kunna konkretisera våra idéer och komma fram till lösningar som kan användas inom en snar framtid.

Vad är du mest nyfiken på att utforska när det gäller hur AI kan användas i ditt arbete?
— Jag är särskilt nyfiken på att fortsätta utforska det breda spektrum av möjligheter som AI erbjuder för att effektivisera och göra analyser ännu mer precisa och tillförlitliga inom såväl samhällsplanering som preventions- och trygghetsarbete. Vi har på egen hand experimenterat med hur AI kan integreras i Huddingeanalysen för att förstärka dess kapacitet. De tidiga resultaten är lovande och pekar på potentialen för AI att ytterligare förbättra vår förmåga att förstå komplexa samband och därigenom ge oss bättre beslutsunderlag. Genom att lära av våra egna och andras misstag och framgångar tror jag att vi kan hitta innovativa sätt att använda AIs potential för att förbättra levnadsvillkoren för barn i utsatta områden och minska segregationen och otryggheten.

Felix Krause, programansvarig digitalisering på Sveriges kommuner och regioner (SKR), deltar i Team Fastighet

Hej Felix, varför har du anmält dig till AI-klivet?
— Jag har anmält mig till AI-klivet för att få en god inblick i vad som händer på området inom fastighetssektorn. Användningen av AI växer i rask takt och det pågår många nya initiativ. AI-klivet erbjuder en möjlighet att diskutera det senaste och lära sig mycket nytt tillsammans med andra engagerade människor inom sektorn.

Vilka förväntningar har du på att delta i Team Fastighet?
— Mina främsta förväntningar är att få diskutera de möjligheter som AI innebär samt hur vi ska accelerera användningen. Jag hoppas också att få se många konkreta case som kan inspirera.

Vad är du nyfiken på att utforska om hur AI kan användas i ditt jobb?
— Användningen av AI är i dagsläget relativt begränsad men jag tror att vi nu är i en utforskande fas där vi kommer upptäcka både dess begränsningar och möjligheter. Jag är därför nyfiken på att se de spridda och många områden som vi  i sektorn kan applicera denna teknik på. Jag tror många olika effektiviseringsområden snarare än ett stort.

Mats Svensson, affärsutvecklare på Tyréns, deltar i Team Samhällsutveckling

Hej Mats, varför har du anmält dig till AI-klivet?
— För den korta startsträckan till att konkret komma igång och tillämpa AI.

Vilka förväntningar har du på att delta i Team Samhällsutveckling?
— Få kontakt med AI-kunniga personer som också har tillräcklig kunskap, eller i alla fall kännedom, om mitt fokusområde, vilket är tolkning och utnyttjande av geoteknisk information. Förhoppningen är att kunna tillämpa AI-metodik och AI-verktyg på den stora datamängd som vi har byggt upp inom Tyréns GeoBIM-koncept, data från ca 250 000 geotekniska borrhål, för att ytterligare förbättra tolkningen av de byggnadstekniska förutsättningarna avseende grundläggning, förebyggande av skred och dylikt.

Vad är du nyfiken på att utforska om hur AI kan användas i ditt jobb?
— Hur går det praktiskt till att träna en AI-algoritm på en datamängd likt vår? Vilka kostnader medför det? Kan man låta ett AI-verktyg utnyttja både tekniska data (siffror) och text för att till och med utifrån tekniska data skapa textrapporter, i vår tillämpning en textmässig beskrivning av de byggnadstekniska förutsättningarna? Hur stora delar av den geotekniska processen kan vi få hjälp med med hjälp av AI-metodik? Och som vanligt kommer det med all säkerhet att dyka upp nya idéer och möjligheter när branschnära experter presenterar vad som finns. Spännande!

Nästa
Nästa

Nu lanserar vi AI-klivet