Samhällsutveckling

Smart planering och hållbar utveckling

Till vårt team om samhällsutveckling bjuder vi in en bred målgrupp. Tillsammans delar vi ett passionerat engagemang för att gestalta framtiden genom innovativ samhällsplanering och områdesutveckling. Genom att dra nytta av AI och digitala verktyg kan vi fatta faktabaserade beslut och möjliggöra skapandet av hållbara och trivsamma områden, städer, samhällen och landsbygder.

Det här är teamet för dig som vill driva fram innovativa och hållbara lösningar med AI som en del av tekniken. Låt oss tillsammans skapa en framtid som präglas av smart planering och hållbar utveckling. Teamet för samhällsutveckling riktar sig till privata och offentliga aktörer, högskolor, universitet med flera som arbetar med samhällsutveckling på lokal, regional eller nationell nivå.

Året med teamet

Under ett års tid samlas vi vid sju tillfällen för träffar där fokus ligger på att utforska och diskutera hur AI kan användas för hållbar samhällsutveckling. Tre träffar är digitala och fyra i fysiskt format. Syftet med träffarna är dels att ge dig en djupare förståelse och strategier för att dra nytta av AI, dels att bygga ett värdefullt nätverk med personer i liknande roller som delar intresset för nyttorealisering av AI.


Datum för träffarna med teamet

Träff 1: 24 maj 2024, 10.00-12.00, Kick off tillsammans med övriga team, digitalt
Träff 2 - 6: Datum och tider fastställs i samråd med deltagare i AI-klivet
Träff 7: 20 mars 2025, 10.00-16.30, AI Arena Summit och 18.00-22.00, AI Awards, Stockholm

Fikamingel på träff 2, 4 och 6, kl. 9.00-10.00 och 15-16:30
Året med ditt team avslutas med AI Arena Summit 10.00-12.00 & AI Arena Awards inklusive middag från 18.00

Pris: 28 000 kr/person, exklusive moms.
Anmäl dig här


Utforska AI och digitala verktyg som medel för hållbar samhällsutveckling

Träffarna är utformade med en mix av föredrag, inspiration och interaktion. Experter och praktiker inom AI delar med sig av sin kunskap och tillsammans utforskar vi genomförda AI-strategier, tillämpningar och arbetssätt för att inspirera och coacha. Träffarna ger även tid för kunskapsdelning, reflektion, diskussion och nätverkande. Våra träffar täcker många relevanta ämnen för dig och din organisation, bland annat:

  • AI och olika datakällor: Lär dig hur AI använder data och vad det ställer för krav på insamling kan användas för insamling, lagring, tillgängliggörande och arkivering av data.

  • Metoder och verktyg: Få insikt i olika AI-verktyg och vad de är bra på samt vilka tillämpningsområden som finns inom samhälls- och områdesutveckling, planering och design.

  • Språkmodeller: Se exempel på hur språkmodeller kan användas för att till exempel ta fram beslutsunderlag och analysera medborgardialog, lär dig skriva promptar för bättre analyser.

  • AI, digitala tvillingar och visualisering: Utforska hur AI, digitala tvillingar och analysverktyg kan visualisera och analysera historik, nuläge och visa framtidsscenarier.

  • AI och regelverk: Få insikter i hur regelverk som styr datatillgång och användning av AI påverkar arbetssätt och processer och möjliggör en säker hantering av data och AI. 

  • AI som arbetssätt: Var med och resonera kring hur tillgången till AI påverkar era processer och arbetssätt och är en del av en grön och digital omställning av samhällsutvecklingen.

Fördjupad förståelse, utbyte av idéer och värdefulla kontakter

Möjligheterna och nyttorna av ditt engagemang är många och sträcker sig lång utöver träffarna. Du kommer att få insikter och kunskap att tillämpa direkt i din verksamhet. Här är några av dem:

  • Kompetensökning om AI: Få en bredare och djupare förståelse för AI och digitala verktyg, både generellt och med fokus på tillämpning inom samhällsutveckling.

  • Omvärldsspaning om AI: Få och dela med dig av omvärldsspaning om genomförda och pågående projekt och satsningar med AI och digitala verktyg för samhällsutveckling.

  • Kontaktnät och forum: Utveckling av ditt professionella nätverk, forum för diskussion om AI och matchmaking med rätt techbolag baserat på era behov.

Bli en del av vårt team och skapa förutsättningar för framtidens hållbara samhällsutveckling. Tillsammans kan vi verka för hållbar utveckling av områden, städer, samhällen och landsbygder.


Vi ställde tre snabba frågor till Mats Svensson, affärsutvecklare på Tyréns, som har anmält sig till Team Samhällsutveckling

Mats Svensson

Hej Mats, varför har du anmält dig till AI-klivet?
För den korta startsträckan för att konkret komma igång och tillämpa AI-metodik.

Vilka förväntningar har du på att delta i Team Samhällsutveckling?
Få kontakt med AI-kunniga personer som också har tillräcklig kunskap, eller i alla fall kännedom, om mitt fokusområde inom samhällsbyggnadssektorn, vilket är tolkning och utnyttjande av geoteknisk information. Förhoppningen är att kunna tillämpa AI-metodik och AI-verktyg på den stora datamängd som vi har byggt upp inom Tyréns GeoBIM-koncept, data från ca 250 000 geotekniska borrhål, för att ytterligare förbättra tolkningen av de byggnadstekniska förutsättningarna avseende grundläggning, förebyggande av skred och dylikt.

Vad är du nyfiken på att utforska om hur AI kan användas i ditt jobb?
Hur går det praktiskt till att träna en AI-algoritm på en datamängd likt vår? Vilka kostnader medför det? Kan man låta ett AI-verktyg utnyttja både tekniska data (siffror) och text för att till och med utifrån tekniska data skapa textrapporter, i vår tillämpning en textmässig beskrivning av de byggnadstekniska förutsättningarna? Hur stora delar av den geotekniska processen kan vi få hjälp med med hjälp av AI-metodik? Och som vanligt kommer det med all säkerhet att dyka upp nya idéer och möjligheter när branschnära experter presenterar vad som finns. Spännande!


Teamledare

Teamet leds av Ann-Kristin Belkert och Jenny Carlstedt, båda med lång erfarenhet av att driva projekt och forum för kunskapsdelning om hållbar samhällsutveckling och digital transformation. 

Ann-Kristin Belkert

Ann-Kristin har bred erfarenhet inom hållbar stadsutveckling, med ett särskilt fokus på processtyrning för att integrera hållbarhet i projekt och verksamheter. Hon har arbetat på Uppsala kommun som ansvarig för dricksvattenkvaliteten och på Norrtälje kommun som hållbarhetsledare i stadsutvecklingsprojekt. Ann-Kristin har initierat och ansvarat för verksamhetsområdet Citylab hos Sweden Green Building Council och varit Director Sustainable Cities på WSP. Idag är hon verksamhetsledare för AI Arena och Nationella Riktlinjer för livcykelinformation och som projektledare för projektet Kompetensförsörjning i geodatabranschen.  


Jenny Carlstedt

Jenny är digital strateg inom samhällsbyggnad på RISE. Hon arbetar med hur forskning och ny teknik kan tillämpas inom samhällsutveckling, med fokus på digitalisering, digitala tvillingar och AI. I sin tidigare roll på Sweco var hon rådgivare åt kommuner och företag kring nyttorna av digitalisering, vilket hon även har föreläst och utbildat inom. Jenny har haft en mängd uppdrag inom samhällsutveckling – alltifrån att räkna på värdet som ett utomhusbad kan ha för en stadsdel till att ta fram en handbok om hur städer bör tänka vid planering och utformning för framtida behov. Jenny har varit ordförande i Geoforum Sverige och är aktiv inom branschsamverkan för digital transformation. 


Föregående
Föregående

Fastighet

Nästa
Nästa

Transportsystem