Beslutsfattare

Innovativt ledarskap för AI och digitala verktyg

Vi lever i en tid där data, AI och digitala verktyg revolutionerar arbetssätt och hur beslut fattas inom samhällsbyggnadssektorn. Teamet för beslutsfattare inom samhällsbyggnadssektorn är ditt stöd på resan mot målstyrning, kvalitetssäkring och effektivisering med hjälp av AI och digitala verktyg.  

I det här teamet ligger fokus på att tillhandahålla de kunskaper som du som ledare behöver för att framgångsrikt skapa rätt förutsättningar för att integrera AI och digitala lösningar i verksamheten. På en övergripande och strategisk nivå arbetar vi för att säkerställa att du som beslutsfattare har den insikt och kompetens som krävs för att navigera framåt i det nya digitala landskapet.

Teamet är för dig som i rollen som ledare, beslutsfattare med budget och personalansvar, är med och formar framtiden, till exempel operativa chefer inom offentliga och privata verksamheter.

Året med teamet

Under ett års tid samlas vi vid sju tillfällen för träffar där fokus ligger på att utforska och diskutera AI utifrån chefs- och ledningsperspektiv. Tre träffar är digitala och fyra i fysiskt format. Syftet är dels att ge dig en djupare förståelse och strategier för att dra nytta av AI i verksamheten, dels att bygga ett värdefullt nätverk med personer i liknande roller som delar intresset för nyttorealisering av AI i sina organisationer.


Datum för träffarna med teamet

Träff 1: 24 maj 2024, 10.00-12.00, Kick off tillsammans med övriga team, digitalt
Träff 2 - 6: Datum och tider fastställs i samråd med deltagare i AI-klivet
Träff 7: 20 mars 2025, 10.00-16.30 , AI Arena Summit och 18.00-22.00, AI Arena Awards, Stockholm

Fikamingel på träff 2, 4 och 6, kl. 9.00-10.00 och 15-16:30
Året med ditt team avslutas med AI Arena Summit, 10.00-16.30 & AI Arena Awards, inklusive middag från 18.00

Pris: 28 000 kr/person, exklusive moms
Anmäl dig här


Förstå, använd och led

Träffarna är utformade med en mix av föredrag, inspiration och interaktion. Experter och praktiker delar med sig av sina kunskaper och tillsammans utforskar vi genomförda AI-strategier, tillämpningar och arbetssätt för att inspirera och coacha. Träffarna ger även tid för för kunskapsdelning, reflektion, diskussion och nätverkande. Ämnen bestäms i samråd med deltagarna. Exempel på ämnen som kan vara av intresse:

  • Användningen av AI inom samhällsbyggnad: Utforska praktiska tillämpningar och framtidsscenarier.

  • AI:s påverkan på företag och samhälle: Få insikter om hur AI formar organisationer och samhällen, till exempel AI-assistenter.

  • Datadrivet arbetssätt: Utveckla förmågor för att framgångsrikt tillämpa AI i er verksamhet.

  • AI-verktyg för chefer och ledningsgrupper: Upptäck verktyg och strategier för effektivt beslutsfattande.

  • Riskhantering och etik: Förstå och navigera de etiska och riskmässiga aspekterna av AI.

  • Upprättande av AI-strategi och handlingsplan: Skapa strategi och plan för implementering och tillämpning.

Kompetens, insikter och nätverk

Möjligheterna och nyttorna av ditt engagemang är många och sträcker sig långt utöver träffarna. Du kommer stärka din förståelse för AI, vilket hjälper dig att leda och guida tillämpningen av AI i din verksamhet för bästa möjliga resultat. Här är några av dem:

  • Kompetensökning om AI: Få en djupare förståelse för AI, både generellt och specifikt inom samhällsbyggnad.

  • Insikter och kompetens om tillämpning: Lär dig hur AI konkret kan tillämpas i din organisation och bransch för ökat värdeskapande.

  • Kontaktnät och forum: Utveckla ditt professionella kontaktnät, få tillgång till forum för diskussion om AI och matchmaking med rätt techbolag baserat på specifikt behov.  

Vill du ta steget att skala upp tillämpningen av AI i din organisation? Team Beslutsfattare ger dig den support och expertis du behöver för att göra detta smidigt och framgångsrikt. Upptäck möjligheterna och ta del av en resursstark gemenskap. 


Vi ställde tre snabba frågor till Emma Kjernald, Sektorchef samhällsbyggnad på Lerums kommun och en av de som anmält sig till Team Beslutsfattare

Emma Kjernald

Varför har du anmält dig till AI-klivet?
— För att få en ökad kunskap om AI och hur vi kan använda det i en kommunal verksamhet.

Vilka förväntningar har du på att delta i Team Beslutsfattare?
— Jag ser fram emot att engagera mig i Team Beslutsfattare med förhoppningen om att etablera nya kontakter med andra som står inför liknande utmaningar och beslutsprocesser. Genom att dela erfarenheter och perspektiv hoppas jag att vi tillsammans kan utforska olika strategier och lösningar. Detta är en unik möjlighet att inte bara få nya insikter utan även att bidra med mina egna kunskaper och erfarenheter.

Vad är du nyfiken på att utforska om hur AI kan användas i ditt jobb?
— Jag är intresserad av att utforska potentialen i att använda AI för att effektivisera arbetsprocesserna inom kommunens olika uppdrag. Specifikt, hur kan artificiell intelligens integreras som en assistent i utförandet av administrativa uppgifter? Kan AI agera som en kollega som hanterar rutinmässiga och tidskrävande aktiviteter? Jag ser fram emot att förstå vilka konkreta lösningar AI-teknologi kan erbjuda och hur det kan transformera det traditionella arbetet.


Teamledare

Teamet leds av Susanne Nellemann Ek och Mariell Juhlin, båda med gedigen erfarenhet av att erbjuda vägledning och moderera dynamiska forum för beslutsfattare inom samhällsbyggnad och digitalisering.

Susanne Nellemann Ek

Susanne har utvecklat organisationer från att vara ett nätverk för specialister till en plattform med idéutveckling som driver medlemmarnas frågor, skapar mötesplatser och förser medlemmarna med relevant omvärldsbevakning. Susanne är vd på BIM Alliance, en förening vars ändamål är att främja ett digitalt obrutet informationsflöde genom alla processer inom samhällsbyggnadssektorn. Hon har tidigare arbetat som vd på Geoforum Sverige, utvecklingsledare och miljöhandläggare på Botkyrka kommun, egenföretagare på Nellemann miljökonsult, miljörådgivare på Teknikföretagen och miljöinspektör på Täby kommun.

Mariell Juhlin

Mariell är nationalekonom med innovation, AI och datadriven strategiutveckling som verktyg för att hjälpa organisationer att optimera sin impact, dra nytta av digitaliseringens möjligheter och verka i hållbar riktning. Hon arbetar med strategisk rådgivning och konsultuppdrag för myndigheter, kommuner, företag och organisationer. Mariell är vd och grundare av Policy Impact AB. Hon var projektledare i det strategiska projektet Kraftsamling - AI i samhällsbyggandet, där uppbyggnaden av AI Arena var ett delprojekt. Mariell har även en lång praktisk erfarenhet av digitaliserings- och förändringsprocesser som chef och ledare.


Nästa
Nästa

Bygg