Hållbar linbana vann Hack for Gävle

Hack for Gävle samlade deltagare från hela Sverige som under ett dygn arbetade för att hitta lösningar för ett inkluderande, hållbart och uppkopplat samhälle. Vinnare blev lag ”Future City” med lösningen ”From Waste to Value”. Hackathonet delade ut en prissumma på totalt 35 000 kr till de tre lagen som presenterade de bästa lösningarna.

11-12 mars hölls innovationstävlingen Hack for Gävle. Årets tema var “Smarta städer på ett hållbart sätt”. Deltagare från näringslivet, medborgare från norr till söder samt studenter från bland annat KTH och Högskolan i Gävle deltog med stor kreativitet och engagemang under tävlingens 24 timmar.

Deltagarna valde att arbeta med en av tre fördefinierade utmaningar kring logistik, medborgardialog och hållbar utveckling av befintliga byggnader i Gävle. Till sin hjälp hade de tävlande coacher, experter och öppna data från kommunen och andra källor.

– Hacket var välordnat, hade bra energi och engagerade lag. Presentationerna som lagen bidrog med höll hög nivå och visade flera intressanta idéer. Jag ser en potential i hack som innovationsprocess, och med rätt nivå på utmaning och rätt mix av deltagare kan nya innovationer skapas, menar Daniel Andersson, exploateringsstrateg och programledare för Stadsomvandling Näringen, Gävle kommun som också var med i juryarbetet.

Innovationshubben Future Position X har tillsammans med bland andra Microsoft, Gävle Kommun och AI Arena samverkat för att hacket ska genomföras.

– Allt fler aktörer ser ett behov av att använda nya metoder för att bygga vår framtid, och hack kan definitivt vara en framkomlig väg för ett större medborgarengagemang, menar Henrik Dahl, Vd på Future Position X.

– Hack for Gävle är en innovationstävling som är tydligt förankrad i verkligheten, inte minst tack vare stora, betydelsefulla och engagerade arrangörer som Microsoft och Gävle Kommun. Resultaten från hacket kan därmed faktiskt bli verklighet om de håller rätt nivå, fortsätter Henrik Dahl.

Vinnande lag blev ”Future City” med lösningen ”From Waste to Value”, som skapar förutsättningar för lokaltillverkad energi och samtidigt minimerar behovet av tidskrävande transporter av människor. Deras förslag som består av flera olika delar, bland annat att solpaneler, växthus och cirkulära restauranger byggs på taket till industribyggnader och kontorslokaler. Människor transporteras med linbana från centrum till förorterna och vindkraftsnurror producerar vätgas som lagras i linbanestolparna.

Hack for Gävle arrangerades av Future Position X, Gävle kommun, Högskolan i Gävle, Microsoft och Kraftsamling - AI i samhällsbyggandet där AI Arena är ett av delprojekten. Läs mer om hacket på hackforgavle.se.

Föregående
Föregående

Sök finansiering för att starta er AI-resa

Nästa
Nästa

Hacka för framtidens städer