AI Arena poddar om AI inom samhällsbyggandet

Ann-Kristin Belkert och Marcus Weiland samtalar om nyttorna med AI inom samhällsbyggnad.

Vad är AI och hur kan det användas i samhällsbyggnadssektorn? Vilka möjligheter och nyttor ger det? Nu finns två avsnitt släppta av Positionspodden på tema AI inom samhällsbyggnad.

I samarbete med AI Arena kommer Geoforum Sveriges podcast Positionspodden i tre poddavsnitt djupdyka i frågor som rör AI inom samhällsbyggnad. Programledare för poddavsnitten är Ann-Kristin Belkert, projektledare AI Arena. I det första avsnittet samtalar hon med Marcus Weiland, vice VD på AI-bolaget Savantic och delprojektledare i Smart Built Environments projekt Kraftsamling – AI inom samhällsbyggnad om möjligheterna och nyttorna med AI inom planering, byggande och förvaltning.

– Skulle AI kunna användas för att minska segregation? För att höja säkerheten på byggarbetsplatser? Eller underlätta för medborgardialoger? Det är några spännande exempel på möjligheter med AI som vi diskuterar i första poddavsnittet. Perfekt att lyssna på under lunchpromenaden eller i hängmattan i sommar, säger Ann-Kristin Belkert, programledare för poddavsnitten om AI.

I det andra avsnittet djupdyker vi i AI inom VA-området. Gäst är David Rehn, Stockholm Vatten och Avfall, som berättar hur de använder AI och maskininlärning, bland annat för att konditionsbedöma vatten- och spillvattenledningar.

Podden finns där poddar finns, som till exempel Apple och Spotify. Sök på Positionspodden! Du kan också lyssna här.

Positionspodden är en temapodd från intresseorganisationen Geoforum Sverige som fördjupar sig i olika teman som rör geodata och digital samhällsbyggnadsprocess. Sedan tidigare finns fyra avsnitt ute på temat digitala fastighetsgränser. Totalt tre avsnitt om AI är planerade. Avsnitten om AI görs tillsammans med AI Arena, ett delprojekt i Smart Built Environments satsning Kraftsamling – AI inom samhällsbyggnad. AI Arena drivs av BIM Alliance, Future Position X och Geoforum Sverige i samverkan.

Föregående
Föregående

Två nya poddavsnitt: AI och social hållbarhet

Nästa
Nästa

Sök finansiering för att starta er AI-resa